Eylül ayının son demlerini eda ederken, yaz memleketi olan Mersinimize sonbaharın dahi henüz gelememiş olması, hatta halen plajların havuzların hınca hınc dolu olması ülkede de yazın devam ettiği düşüncesini getirmesin akıllara.
Malumunuz pek çok bölgede ve şehirde montlar kazaklar üst üste giyilirken bizler şort ve plaj terlikleri ile gezmeye pek alışığız. Elbet şöyle diyaloglar yaşanır, köyde başka şehirde yaşayan akrabalarla; “Ne demek yorganla uyuyorsunuz?” Evet inanması güç olsa da bu değişmez bir Mersin gerçeğidir.
Yaz mevsimi nihayet bizi de yavaş yavaş terkedip yerini sonbahara bırakacaktır elbette. Malumunuz bir “ekinoks-23 Eylül” meselesi duyuyoruz son günlerde.
Sahi nedir bu ekinoks?
Ekinoks: Gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur.
Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşir. Ve bugünlerden itibaren (23 Eylül) güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlar.
Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.
23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor.
Peki bildiğimiz 23 Eylül ekinoksu neden 21 Eylül değil?
Dünya’nın Güneş’ten uzaklaştığı dönem hızı azaldığından kuzey yarım kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır.
Dünya’nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül’de gerçekleşir.
Ve 23 Eylül tarihi Sonbahar’ın ilk günü olarak kabul edilir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.
Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar.Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar,Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.
Ve aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktаsında görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur.
Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.