“Tarsus’ta ‘davalık oyun’ asıl gündemini engelliyor”

“Tarsus’ta ‘davalık oyun’ asıl gündemini engelliyor”
Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen “Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi” adlı tiyatro oyununa suç duyurusunda bulunuldu. Tarsuslu vatandaşlarsa asıl gündemin bu oyun olmaması gerektiğini söyledi.


Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN


Tarsus’ta “Yıldızlar Altında Bir Yaz Eğlencesi” adlı tiyatro oyunu, bir Arap kızı ile erkeğin canlandırıldığı sahne nedeniyle dinciler tarafından  geçtiğimiz günlerde hedef alınmıştı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, oyunun Devlet Tiyatroları tarafından olumlandığını belirterek provokasyona dikkat çekti. Tarsuslu vatandaşların bir kısmı bu zor günlerde böyle konuları gündeme taşımak yerine asıl konunun ekonomi olması gerektiğinin altını çizdi.
Meclis gündeminde çok konuşulan tiyatro oyununa dair bir kesit izleten Başkan Bozdoğan’a, AKP’li Abdurrahman Altınsucu, “Bu tiyatronun burada sahnelenmesi yasa dışı” tepkisi vermişti.
Haluk Bozdoğan ise, “Altınsucu, anlattıklarımı sende dinle, sonra konuşursun. Bu izlediğiniz oyun 2006 yılında Van Devlet Tiyatrosu’nda oynanan bir oyun. Yani Tarsus’ta yasaklanması için şikayet edilen, suç duyurusunda bulunulan oyun, Türkiye Cumhuriyeti’ni Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir oyun. İlgili birimlerce olumlu raporlar verilmiş bir oyun. Van Devlet Tiyatrosu tarafından onlarca kez sahnelenmiş bir oyun. Dini aşağılamış mı? Aile, milli değerlerimizi sarsmış mı? Müstehcen mi? Oyuncu tesettürlü mü? Adamın elinde tesbih var mı? Neden oynattınız o zaman? Bu oyun sadece Van’da mı oynanmış, hayır. Muş'ta, Batman’da, Siirt’te de oynanmış. Aynı oyun, aynı skeç… Ve bir çok yerde daha sahnelenmiş. Bir çok ilin valisi ‘dini değerlerimiz aşağılanıyor’ diye soruşturma başlatmamış. Ankara Valiliği ve oyunun gösterildiği hiçbir ilin valiliği, ‘dini değerlerimiz aşağılanıyor, aile yapımız, milli ve manevi değerlerimiz ile bağdaşmıyor’ diye dava açmıyor" diye konuşmuştu.


"LÜTFEN BÖYLE KONULARI GÜNDEME GETİRMEYİN!"


 Vatandaşların halinin perişan olduğunu söyleyen Mehmet Duman, "Ben artık şaşırmıyorum bu olanlara, çünkü bizim ülkemizde sadece konuşulmaması gereken konular konuşulur ve gündeme taşınır. Bunların başında da sanatsal konular hedef alınır. Bu ülkenin özgür insanlarına özgü sanat eserlerini sahnelemelerine artık karışmayın. Bizim ülkede bir şeyler yapılır hiç yakıştırılmaz ya, ama sizler böyle yargılarsanız olmaz ki lütfen artık böyle konuları gündeme getirmeyin benim istediğim şeyler gerçek vatandaşın yaşadığı sorunları gündeme getirin ve bunun için harcayın bu enerjinizi"  dedi.


"EBEVEYNLER TİYATROYA GİTMEDEN OYUN HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPIN"


Tiyatroya giderken ebeveynlerin oyunun konusunu bilmek ve ona göre çocukla gidip gitmemesi konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Yeşim Atılgan, "Ben ilk şunu belirtmek isterim; Tarsus Belediyesi her yaz olduğu gibi bu yaz da bizlere oyunlar izletti. Ama şu konuda çok üzgünüm ki insanların bu kadar saldırgan olması hiç hoş değil. Bence aileler önceden bir araştırma yapmalıydı. Sonuçta sinemada nasıl yaş sınırlaması varsa bu tiyatroda da var ama aileler ekstra dikkat etmeliler. Böyle konular meclise taşınmamalıdır, umarım Tarsus bir daha böyle konularla gündeme gelmez"  diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası: #tarsus belediyesi tiyatro  # tarsus yıldızlar altında bir yaz eğlencesi tiyatrosu  # tarsus belediyesi tiyatro davası