Sahipsiz kedi ve köpekler Mersin bakımevinde güvende

Sahipsiz kedi ve köpekler Mersin bakımevinde güvende
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Evsiz ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yılmaz, İmece gazetesine konuştu.

Haber: Derya Özgür

Sokak hayvanlarına yönelik hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulanan Hünkar Yılmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Mezitli, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Erdemli ilçelerine hizmet veren 2000 köpek ve 1000 kedi kapasiteli hayvan bakımevinin yanı sıra Aydıncık, Anamur, Bozyazı ilçelerine hizmet veren Bozyazı Tekmen Geçici Hayvan Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi ile Silifke, Mut, Gülnar ilçelerine hizmet veren Silifke Geçici Hayvan Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi olmak üzere 3 ayrı bakımevi bulunduğunu söyledi. Özellikle “Barınak” değil “Bakımevi” dediğinin altını çizen Yılmaz, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

“Barınak değil bakımevi”

Yılmaz, sokağa terk edilen,  yaralı halde bakımevine getirilen kedi ve köpeklerin tedavileri ile bakımlarının ardından Pitbull, Dogo Argentino, Amercan Staff gibi tehlike arz eden türler dışındaki hayvanların geçici bir süre ile bakımevinde misafir edildiğini belirtti.  Sokağa bırakılmış tehlike arz eden türler ve yaşlı ya da sakatlanmış hayvanların tekrar sokağa bırakılmadığını söyleyen Yılmaz, “Şu anda bizimle birlikte olan 400 civarında tehlike arz eden ırk ve 100 civarında yaşlı köpeğimiz var. Onları tekrar sokağa bırakamıyoruz çünkü doğal yaşamda bu türlerin hayatta kalması çok zor” dedi.

Bunun yanı sıra yavru ve gebe olarak bakımevine gelen hayvanların da beslenme ve bakımlarıyla özel şekilde ilgilendiklerini söyleyen Yılmaz, gebe hayvanların doğum yaptıktan 2 ay sonra yavrularını emzirip sütten kelimelerinin ardından kısırlaştırılarak tekrar alındıkları ortama bırakıldıklarını belirtti. Bu hayvanların yeniden alındıkları ortama bırakılmasının önemini ise, hayvanın alışmadığı bir ortama bırakılmasıyla birlikte yaşayacağı uyum sorununu ortadan kaldırmak şeklinde açıkladı.

“Hayvan hakları refahına uygun şekilde hizmet veriyoruz”

Konya’daki hayvan bakımevinde yaşanan ve bir köpeğin başına kürekle vurularak öldürülmesiyle gündeme gelen barınak haberlerini değerlendiren Yılmaz, şeffaf bir yönetim anlayışı benimsediklerini ifade etti.  Yılmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi’nin kapılarının her zaman ziyaretçilere açık olduğunu söyleyerek, “Konya’da yaşanan olayda , orada yaşanan görüntülerde, 10 kişinin bulunduğu bir ortamda herkesin olağanmış gibi o kürekle vurulma olayını izlemesi hoş görüyle yaklaşılacak bir durum değil. Tabii bunlar yönetimsel şeylerle başlar, yönetimin sokak hayvanlarına gerçek anlamda ne kadar değer verdiğiyle alakalıdır. Bu canlar bize teslim ediliyor geçici de olsa, bizim asgari düzeyde onların yaşamlarını sağlayacak şekilde tedavileri, bakımları, beslenmeleri,  en iyisi neyse bunu vermemiz gerekiyor” dedi.

“Biz doğayı bu canlarla beraber paylaşıyoruz”

Sokak hayvanları denildiğinde yalnızca belediyelerin düşünüldüğünün altını çizen Yılmaz,  Tarım ve Orman Bakanlığının da ciddi bir takip sistemi ile sahipsiz hayvan sayısındaki artışın önüne geçilebileceğini belirtti. Yılmaz, “Biz doğayı bu canlarla beraber paylaşıyoruz. Evlerin, imarın olmadığı yerlerde köpekler yaşarken bizler gidip köpeklerin yaşam alanlarına giriyoruz. Bu köpeklerin oradan başka bir yere gitme şansları da yok üstelik. Sonra diyoruz ki her yerde köpek var, bu köpeklerin alınmasını talep ediyoruz. Mersin’in coğrafi koşulları düşünüldüğünde güney tarafında sahil ve turizme yönelik faaliyetler varken, kuzey tarafında yayla turizmi var, orta bölümde ise yerleşim alanları mevcut. Şimdi biz doğal yaşam alanı oluşturalım diyoruz,  bu hayvanlar nereye gitsinler o halde?” diyerek yapılacak en doğru şeyin hayvanlar için oluşturulacak doğal yaşam alanları olduğunu vurguladı. Yılmaz ayrıca, doğal yaşam alanları oluşturulduğunda oradaki hayvanların beslenmesinde mutlaka hayvanseverlerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ekonomik koşullar sahipsiz hayvanları da etkiledi

Ekonomik krizden dolayı sahipli kedi ve köpeklerin sokağa bırakılmasında artış görüldüğünü söyleyen Yılmaz, Pandemi döneminde hayvan bakımevinde sahiplenme kuyrukları olurken, son 6 ayda ziyaretçi ve sahiplenme sayısında ciddi düşüş olduğunu ifade etti. Barınakların şehir merkezinden uzak yerlere kurulu olması ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın bakımevindeki hayvanların sahiplendirilmesini olumsuz etkilediğini söyleyen Yılmaz, Konya hayvan bakımevinde yaşananlardan sonra insanların duyarlı bir şekilde kendi yaşadıkları şehrin hayvan bakımevlerini ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası: #mersin  # barınak  # kedi  # köpek