EĞİTİM-İŞ’TEN ‘KARANLIK’ EĞİTİM PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ’TEN ‘KARANLIK’ EĞİTİM PROTESTOSU
Eğitim-İş Mersin Şubesi, 21 Aralık Perşembe Günü (yarın) saat 17.20’de fenerlerle Özgür Çocuk Parkı’nda “Karanlıkta eğitime hayır!” diyecek.

Devrim KARTAL

Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta okuldan çıkması Eğitim-İş tarafından Türkiye’de protesto edilecek. Eğitim-İş Mersin Şubesi de 21 Aralık Perşembe Günü (yarın) saat 17.20’de ‘Karanlıkta eğitim olmaz!’ diyerek Özgür Çocuk Parkı’nda fenerlerle bu ‘karanlığı’ protesto edecek. 


Geçtiğimiz günlerde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının “enerji tasarrufu” bakımından daha faydalı olacağını belirterek, kış saatine geçilmeyeceğini söylemişti. Buna yönelik çocukların okul saatlerinin çok erken olmasına ilişkin tartışmalar ortaya çıktı.


Kalıcı yaz saati uygulamasına karşılık tartışmaların nedenleri:

  • Okula giderken havanın karanlık olması
  • Çocukların dengesiz beslenmesi, kahvaltı yapamaması
  • İlk derslerde konsantrasyon olamama ve uyuklama problemi
  • Çocukların gün algıları ve günü planlama yetenekleri bozuluyor
  • Çocuklarını okula bırakamayan velilerin endişelenmesi
  • Uyku sürecinin tamamlanmamış olması ve havanın aydınlanmaması herkesi depresif hale getirip, emekçileri, öğrencilerin güne karamsar başlamasına neden olması


Enerji Tasarrufuna yönelik verilen kalıcı yaz saati uygulaması kararına yönelik Eğitim Sen çeşitli kentlerde ders saatinin hemen öncesinde karanlıkta açıklamalar yapmıştı. 


Eğitim-İş Sendikası da bu duruma tepki göstermek için tüm Türkiye’de en uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık’ta fener lambaları ile sokağa çıkarak eylem yapacak.
Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Karanlıkta eğitime hayır!” başlığı kapsamında toplanmak için duyuru yaptı. Türkiye geneli yapılacak olan ‘karanlıkta eğitim protestosu’ için Mersin’de 21 Aralık Perşembe günü, saat 17.20’de Özgür Çocuk Parkı’nda toplanılacak.


Yakup Tekin: “Ders saatleri gün ışığına göre ayarlanmadığı, okul ve derslik ihtiyacı karşılanmadığı için çocuklarımız, sabahın ilk saatlerinde karanlık sınıflarda ders dinlemeye, akşamın karanlık saatlerinde de evine gitmeye çalışıyor! Uyku saatinde ve karanlıkta eğitimle, öğrencilerden başarı beklemek mümkün değildir! Çocuk güne, gün ışığında başlamalı, eğitim gün ışığında olmalı!”

Haberle ilgili daha fazlası: #eğitim  # okul