Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri olan Tunceli Müzesi, 2 bin eserle kentin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor.
Kent merkezinde 1935 yılında Alman mimarlar tarafından çizilen ve bitiminin ardından uzun süre askeri kışla olarak kullanılan müze, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2020 yılında açıldı. 5 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Tunceli Müzesi, 4 bloktan oluşan ve içerisinde kentin en eski tarihsel buluntularından çanak, çömlek, taş aletler, çeşitli madenlerden yapılmış eserlerin yanı yöreye ait inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panoları ve ritüellerini temsil eden teşhir salonuyla da dikkat çekiyor.
Tunceli Müzesi, 2023 yılında Avrupa Müze Akademisi tarafından verilen Luigi Micheletti Ödülü’ne layık görüldü. Müze, Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçildi.
Şu anda müze binası olarak kullanılan yapının 1935 yılında yapımına başlandığı belirten Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, "Cumhuriyetin ilk eserlerinden bir tanesi. 1937 yılında tamamlanıyor. 1949 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılıyor. O tarihten itibaren maliye lojmanı olarak kullanılıyor. 1990’lı yıllarda köylerin boşalması münasebetiyle bir konut ihtiyacı ortaya çıkıyor ve devletimiz buradaki binaları sosyal konut olarak vatandaşın hizmetine sunuyor, 2015 yılına kadar bu hizmeti vermeye devam ediyor. 2015 yılında dönemin idarecileri isabetli bir karar veriyorlar. Buranın Tunceli Müzesi olarak hizmete girmesine Cumhurbaşkanımızın uzaktan bağlanarak açmasıyla beraber faaliyete geçiyor. Türkiye’nin en genç müzelerinden bir tanesi. En genç müzelerinden bir tanesi olmasına rağmen, şehrimizin çok kalabalık bir şehir olmamasına rağmen neredeyse bir senede şehir nüfusu kadar ziyaretçiyi kabul ediyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası: #tunceli müzesi